Συμβουλές ηλεκτρικής ασφάλειας στο σπίτι

symvoules-ilektrikis-asfalias-sto-spiti

Η ηλεκτρική ενέργεια έχει κάνει τη ζωή μας πιο ευχάριστη με πολλούς τρόπους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έρχεται χωρίς τους κινδύνους – τεχνικοί 24ώρες – ηλεκτρολόγος. Αγαπάμε τον ηλεκτρισμό γιατί μας κρατά ζεστούς, κάνει τα σπίτια μας φωτεινά, μας επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση σε όλη μας τη διασκέδαση, μας επιτρέπει να φάμε ένα ζεστό γεύμα όποτε θέλουμε και πολλά άλλα. Θα σας καθοδηγήσουμε μερικές συμβουλές ηλεκτρικής ασφάλειας που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι ιδιοκτήτες σπιτιού.

Διατηρήστε τα χρησιμοποιημένα και αχρησιμοποίητα καλώδια τακτοποιημένα και ασφαλή για την αποφυγή ζημιών

Οι κανόνες ηλεκτρικής ασφάλειας δεν ισχύουν μόνο για τα καλώδια τροφοδοσίας όταν χρησιμοποιούνται – τα καλώδια πρέπει επίσης να αποθηκεύονται με ασφάλεια για την αποφυγή ζημιών. Κρατήστε τα αποθηκευμένα καλώδια μακριά από παιδιά και κατοικίδια ζώα που μπορεί να τα μασήσουν ή να παίξουν με τα καλώδια. Προσπαθήστε να αποφύγετε να τυλίγετε καλά τα καλώδια γύρω από τα αντικείμενα. Αυτό μπορεί να τεντώσει το καλώδιο ή να προκαλέσει υπερθέρμανση. Ποτέ μην ακουμπάτε ένα καλώδιο σε μια καυτή επιφάνεια για να αποφύγετε ζημιά στη μόνωση και τα καλώδια του καλωδίου.

Αντικαταστήστε ή επισκευάστε τα κατεστραμμένα ηλεκτρικά καλώδια για να διατηρήσετε το σπίτι σας ασφαλές

Τα κατεστραμμένα καλώδια τροφοδοσίας αποτελούν σοβαρό κίνδυνο ηλεκτρικής ασφάλειας κατοικιών και είναι ικανά να προκαλέσουν πυρκαγιά και ηλεκτροπληξία. Όλα τα καλώδια τροφοδοσίας και επέκτασης πρέπει να ελέγχονται τακτικά για σημάδια φθοράς και ρωγμών και στη συνέχεια θα πρέπει να επισκευάζονται ή να αντικαθίστανται όπως απαιτείται. Τα καλώδια τροφοδοσίας δεν πρέπει να συρράπτονται στη θέση τους ούτε να τρέχουν κάτω από χαλιά και έπιπλα. Τα καλώδια κάτω από τα χαλιά ενέχουν κίνδυνο πτώσης και μπορεί να υπερθερμανθούν, ενώ τα έπιπλα μπορούν να συντρίψουν τη μόνωση του καλωδίου και να προκαλέσουν ζημιά στα καλώδια.

Η χρήση καλωδίων επέκτασης σε τακτική βάση μπορεί να σημαίνει ότι δεν έχετε αρκετές πρίζες για να καλύψουν τις ανάγκες σας. Εμπιστευτείτε έναν εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο που κατανοεί τους κανόνες ηλεκτρικής ασφάλειας να εγκαταστήσετε επιπλέον πρίζες σε δωμάτια όπου χρησιμοποιείτε συχνά καλώδια επέκτασης. Όταν αγοράζετε καλώδιο ρεύματος, λάβετε υπόψη το ηλεκτρικό φορτίο που θα μεταφέρει.

Αποσυνδέστε όλες τις μη χρησιμοποιημένες συσκευές σας για να μειώσετε τους πιθανούς κινδύνους

Μία από τις απλούστερες ηλεκτρικές συμβουλές ασφαλείας είναι επίσης μια από τις πιο εύκολες να ξεχάσετε. Όταν μια συσκευή δεν χρησιμοποιείται, αποσυνδέστε την. Αυτό όχι μόνο σας εξοικονομεί ενέργεια μειώνοντας την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνει η συσκευή ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιείται ενεργά, αλλά η αποσύνδεση των αχρησιμοποίητων συσκευών τις προστατεύει επίσης από υπερθέρμανση ή υπερτάσεις.

Είναι συχνά δύσκολο να θυμάστε να αποσυνδέετε τις μη χρησιμοποιημένες συσκευές, αλλά η νέα γενιά έξυπνων βυσμάτων προσφέρει μια λύση, επιτρέποντάς σας να ορίσετε χρονοδιαγράμματα τροφοδοσίας για κάθε πρίζα.

Κρατήστε τις ηλεκτρικές συσκευές και τις εξόδους μακριά από το νερό για να αποφύγετε τους κραδασμούς

Το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια δεν πρέπει να αναμιγνύονται. Για να ακολουθήσετε τους κανόνες ηλεκτρικής ασφάλειας, κρατήστε τον ηλεκτρικό εξοπλισμό στεγνό και μακριά από το νερό, αποτρέποντας ζημιές σε συσκευές και μπορεί να προστατεύσει από τραυματισμό και ηλεκτροπληξία.

Όταν εργάζεστε με ηλεκτρικές συσκευές, είναι σημαντικό να έχετε στεγνά χέρια. Κρατώντας τον ηλεκτρικό εξοπλισμό μακριά από γλάστρες, ενυδρεία, νεροχύτες, ντους και μπανιέρες μειώνεται ο κίνδυνος ύπαρξης νερού και ηλεκτρικής ενέργειας σε επαφή.

Δώστε στις συσκευές σας κατάλληλο χώρο για κυκλοφορία αέρα για να αποφύγετε την υπερθέρμανση

Χωρίς σωστή κυκλοφορία αέρα, ο ηλεκτρικός εξοπλισμός μπορεί να υπερθερμανθεί και να βραχυκυκλωθεί και μπορεί να γίνει κίνδυνος ηλεκτρικής πυρκαγιάς. Βεβαιωθείτε ότι οι συσκευές σας έχουν σωστή κυκλοφορία αέρα και αποφύγετε τη χρήση ηλεκτρικού εξοπλισμού σε κλειστά ερμάρια.

Για μεγαλύτερη ηλεκτρική ασφάλεια, είναι επίσης σημαντικό να αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα μακριά από όλες τις συσκευές και τα ηλεκτρονικά. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο αέριο ή το ηλεκτρικό σας στεγνωτήριο, καθώς αυτά πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστον ένα πόδι από τον τοίχο για να λειτουργούν με ασφάλεια.

Βεβαιωθείτε ότι όλοι οι ανεμιστήρες εξάτμισης είναι καθαροί για την αποφυγή κινδύνων πυρκαγιάς

Ορισμένες συσκευές έχουν ανεμιστήρες εξάτμισης, οι οποίοι μπορεί να λερωθούν ή να φράξουν και να κάνουν τη συσκευή να λειτουργεί πιο σκληρά. Αυτό μπορεί να συντομεύσει τη διάρκεια ζωής της συσκευής και μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο για το σπίτι λόγω υπερθέρμανσης ή ακόμη και να προκαλέσει συσσώρευση επικίνδυνων αερίων που μπορεί να οδηγήσουν σε κίνδυνο πυρκαγιάς. Ο καθαρισμός των ανεμιστήρων εξάτμισης βοηθά τακτικά στην αποφυγή τέτοιων κινδύνων.

Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες της συσκευής για βελτιωμένη ηλεκτρική ασφάλεια

Το «Διαβάστε τις οδηγίες» πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας ηλεκτρικών συμβουλών ασφαλείας στο σπίτι. Η κατανόηση του τρόπου ασφαλούς λειτουργίας των συσκευών βελτιώνει τόσο την απόδοση της συσκευής σας όσο και την προσωπική σας ασφάλεια. Εάν οποιαδήποτε συσκευή σας δώσει ακόμη και ένα ελαφρύ σοκ, σταματήστε να το χρησιμοποιείτε έως ότου ένας εξειδικευμένος ηλεκτρολόγος να το ελέγξει για προβλήματα.

Να προσέχετε τους θερμαντήρες για την αποφυγή πιθανών ατυχημάτων

Τα εύφλεκτα είδη πρέπει να φυλάσσονται μακριά από φορητούς θερμαντήρες. Για την ασφάλεια σας, αποθηκεύστε τα καύσιμα μακριά από συσκευές θέρμανσης. Οι φορητές θερμάστρες δεν πρέπει να λειτουργούν κοντά σε κουρτίνες και για να αποφευχθεί μια πιθανή πυρκαγιά, πρέπει να τοποθετούνται μόνο σε σταθερή επιφάνεια.

Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τη σωστή ισχύ σε όλα τα φωτιστικά και τις συσκευές σας

Η χρήση των σωστών λαμπτήρων μπορεί να αποτρέψει ηλεκτρικά προβλήματα, επομένως ελέγξτε όλους τους λαμπτήρες, τα φωτιστικά και τις συσκευές για να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τον πυρήνα Εάν ένα φωτιστικό δεν έχει σήμανση, χρησιμοποιήστε λαμπτήρες 60 watt ή λιγότερο. Για φωτιστικά οροφής χωρίς σήμανση, επιλέξτε λαμπτήρες 25 watt.

Τοποθετήστε καλύμματα ασφαλείας και καλύμματα σε όλα τα καταστήματα για να διατηρήσετε τα παιδιά σας ασφαλή

Η τοποθέτηση καλυμμάτων ασφαλείας και καλυμμάτων στις πρίζες εμποδίζει τα παιδιά να εισάγουν αντικείμενα στην πρίζα, προστατεύοντάς τα από ένα ηλεκτρικό σοκ. Κρατήστε τις επικίνδυνες συσκευές μακριά από παιδιά έως ότου είναι αρκετά μεγάλα για να τα χειριστείτε σωστά και να κατανοήσετε την ηλεκτρική ασφάλεια στο σπίτι. Οι συμβουλές περιλαμβάνουν την αποθήκευση φρυγανιέρες, μπλέντερ και ηλεκτρικούς βραστήρες σε ψηλά ράφια ή σε κλειδωμένα ντουλάπια και γενικά οπουδήποτε τα παιδιά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Δείτε περισσότερα για ηλεκτρολόγος Αθήνα: