Aixmh Web TV


Υπάρχει «ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού. Της Μαρίας Κορτέση-Θεοδωράκη

Written by Αιχμή της Αρκαδίας. Posted in Slider Big, Νότιας Κυνουρίας, Πολιτική

Published on Μάιος 12, 2014 with No Comments

***Γιατί συμμετέχω στον συνδυασμό «Ο Άλλος Δρόμος» του δήμου Νότιας Κυνουρίας***

Πολλοί πιστεύουν πως η διενέργεια δημοτικών εκλογών στη σημερινή Ελλάδα των ερειπίων, που καθένας μας στενάζει κάτω από το βάρος των εργασιακών προβλημάτων και της οικονομικής ανέχειας, αποτελεί μια πολυέξοδη περιττή πολυτέλεια.

Τα μνημόνια που πέφτουν απανωτά στις πλάτες μας επιβάλλοντας απολύσεις, επισφαλείς συνθήκες εργασίας, καταδίκη των μικρών επιχειρήσεων σε μαρασμό και ουσιαστική διάλυση του αγροτικού τομέα, έχουν δημιουργήσει ένα καταθλιπτικό σκηνικό σε όλη τη χώρα και έχουν φέρει σε κατάσταση απόγνωσης πολλούς από μας. «Τι να τις κάνεις τις υποσχέσεις κάθε υποψήφιου δήμαρχου για δρόμους και πλατείες, όταν σε έχουν πνίξει οι υποχρεώσεις και τα χαράτσια πέφτουν απανωτά;» σκέφτονται αρκετοί και κλείνουν τα αυτιά τους στην ακατάσχετη υποσχεσιολογία που αρχίζει να προβάλει και πάλι εν όψει των εκλογών.

Βλέπετε, οι παραδομένες στα μεγάλα συμφέροντα και βυθισμένες στη διαφθορά και την διαπλοκή κυβερνήσεις που εξουσίαζαν την Ελλάδα δεν άφησαν αλώβητη ούτε την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» την μετέτρεψαν σε βραχίονα του κρατικού μηχανισμού. Η δημιουργία τεράστιων γεωγραφικών ενοτήτων με ανομοιογενή προβλήματα και ανάγκες, που τις ονόμασαν καλλικρατικούς δήμους, ήταν το τελειωτικό χτύπημα στον ουσιαστικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η άνευ όρων παράδοσή της σε μεγάλες εργολαβικές εταιρίες. Σε αυτούς τους δήμους τέρατα καταργήθηκε  κάθε δυνατότητα συμμετοχής του πολίτη στα κοινά, καθώς δεν είχαν πλέον κανένα ουσιαστικό ρόλο οι τοπικές και δημοτικές κοινότητες, ενώ χάθηκε και  κάθε έννοια κοινωνικής οργάνωσης και φροντίδας αφού οι δήμοι οδηγήθηκαν  σε κατάσταση μαρασμού, εξαιτίας των πολλών αρμοδιοτήτων που τους εκχωρηθήκαν χωρίς την παραχώρηση και  αντίστοιχων πόρων και χρηματοδότησης. Βέβαια, παρά την οικονομική δυσχέρεια του δήμου, με τη βοήθεια της κεντρικής εξουσίας, η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος ανέβαινε κατακόρυφα σε απευθείας αναθέσεις έργων, πολλές φορές εικονικών, και σύνταξη ακριβοπληρωμένων, αρκετά συχνά άχρηστων, μελετών, που ουδέποτε υλοποιήθηκαν, αλλά έμπαιναν σε κάποιο συρτάρι για να αντικατασταθούν αργότερα από άλλες επίσης ακριβοπληρωμένες μελέτες με το ίδιο αντικείμενο.

Ο δρόμος αυτός, στον οποίο οδήγησαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση έφθασε σε αδιέξοδο. Επιβάλλεται, λοιπόν να ακολουθήσουμε έναν ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ.

Το δρόμο της αταλάντευτης προσπάθειας για την κατάργηση του «Καλλικράτη» και την επιστροφή της Τ.Α στις ηθικές της αξίες, και στον αρχικό της ρόλο, αυτόν του αντίβαρου στις αδικίες του κεντρικού πολιτικού συστήματος.

Πρέπει η άμεση δημοκρατία να επιστρέψει και πάλι στους δήμους και οι πολίτες όχι μόνο να συναποφασίζουν, αλλά και να συμμετέχουν στην υλοποίηση των αποφάσεών τους.

Είναι απαραίτητο οι έχοντες ανάγκη να βρουν φροντίδα και θαλπωρή

Επιβάλλεται η άμεση ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα, που μπορεί να γίνει ο πυλώνας ανάπτυξης του διεξόδου από την κρίση

Οφείλουμε να ανοίξουμε νέους ορίζοντες στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής με βάση τα φυσικά της πλεονεκτήματα, το  σεβασμό στο περιβάλλον, την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου.

Είναι αναγκαίο να περάσουμε στην εξορθολογισμένη διαχείριση των απορριμμάτων, βλέποντας τα ως πηγή εισοδήματος για τον δήμο, και όχι σαν περιττό βάρος που ακριβοπληρώνουμε για να τα πετάξουμε μαζί με το «χρυσάφι» που περιέχουν.

Και βέβαια να δούμε τον πολιτισμό όχι σαν πολυέξοδες εκδηλώσεις, αλλά με την πραγματική του υπόσταση, δηλαδή την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου μας, σε όλους τους τομείς και την ανοιχτή επικοινωνία με φορείς άλλων περιοχών για μια ουσιαστική ανταλλαγή προβληματισμών, απόψεων και εμπειριών.

«Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» δεν έχει κομματική ταυτότητα, δεν διαθέτει ισχυρούς μπαμπάδες με μαγικές λύσεις, ούτε στηρίζεται σε υπερεξουσίες του δημάρχου. Αποτελείται από ενεργούς πολίτες με πολιτική άποψη, που τους ενώνουν η ηθική, η μη συναλλαγή, η τιμιότητα και η διάθεση για προσφορά στα κοινά. Σ΄αυτόν ο καθένας έχει το δικό του ρόλο και η συμμετοχή όλων στη διαμόρφωση των αποφάσεων είναι απαραίτητη.

Ήδη έχουμε καταλήξει στα βασικά συμπεράσματα και θέσεις για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε στους όρους λειτουργίας του δήμου και τις κατευθύνσεις μας στους κύριους τομείς  της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής του ζωής.

Οι θέσεις μας για τους τομείς αυτούς δηλαδή τη λειτουργία του δήμου, την κοινωνική πολιτική, τον αγροτικό τομέα, την τουριστική ανάπτυξη και το ρόλο του πολιτισμού αναπτύσσονται στην ιστοσελίδα του συνδυασμού μας:  www.oallosdromos-nkyn.blogspot.gr

 

 

 

 

 

Share this Article

No Comments

Comments for Υπάρχει «ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού. Της Μαρίας Κορτέση-Θεοδωράκη are now closed.